Vsak dan:

08:00 - 20:00

02 23 53 552, 02 23 53 553

mr@mdt.si

02 23 53 555

scitnica@mdt.si

Lavričeva ul. 1

2000 Maribor

Naročite se

Za samoplačniške preglede vas vljudno prosimo, da se naročite preko e-pošte, telefonsko ali osebno.
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Pred MR preiskavo je potrebno izpolniti splošni vprašalnik za MR, v primeru, da boste opravili MR dojk, pa tudi vprašalnik za MR dojk. Prenesete in natisnete ju lahko tukaj.
Za pospešitev obravnave vas prosimo, da ustrezen izpolnjen vprašalnik prinesete s seboj.
Splošni vprašalnik za MR Vprašalnik za MR dojk
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Paciente, ki prvič prihajate na pregled ščitnice, prosimo, da izpolnite vprašalnik pred prvim pregledom. Vprašalnik pred prvim pregledom

V ambulanti za bolezni ščitnice zdravimo morfološke spremembe žleze ščitnice, kamor sodita difuzno povečana in vozličasto spremenjena žleza (difuzna in nodozna golša) in funkcionalne motnje žleze ščitnice, kot sta prekomerno in zmanjšano izločanje ščitničnega hormona (hipertiroza in hipotiroza).

Priprava na pregled

Prosimo vas, da na pregled prinesete izvide predhodnih preiskav žleze ščitnice: ambulantni karton, zadnje laboratorijske izvide, izvid scintigrafije žleze ščitnice in seznam vaše stalne terapije. Pomembno je ali ste bili v zadnjih dveh mesecih pred pregledom izpostavljeni povečanemu vnosu joda (rentgenska kontrastna sredstva, amiodaron, jod vsebujoča dezinfekcijska sredstva, prehranska dopolnila s povečano vsebnostjo joda). Koristil nam bo podatek o vaši telesni teži oziroma njeni spremembi v zadnjih mesecih. Na odvzem krvi za laboratorijsko analizo ščitničnih parametrov ni potrebno, da pridete tešči, vzamete lahko svojo redno terapijo. Oblecite se tako, da boste lahko razgalili vrat, pred pregledom pa odstranite ogrlice ali kravato.

Potek pregleda

Po prijavi na sprejemnem pultu vas bo zdravnik poklical v ambulanto, kjer se boste pogovorili o svojih težavah. Sledil bo klinični pregled in pregled vratu z ultrazvokom. Na osnovi tako pridobljenih podatkov, vas bo zdravnik napotil na odvzem krvi za laboratorijske preiskave, ki jih bomo opravili v lastnem laboratoriju. Ob vozličasto spremenjeni žlezi ščitnici (nodozna struma) je običajno potrebno narediti še scintigrafijo ščitnice, ki jo boste opravili na Oddelku za nuklearno medicino UKC Maribor. Ob izdaji napotnice vam bomo določili datum in uro izvedbe preiskave, kot tudi termin za kontrolo.

Na kontrolnem pregledu se bo zdravnik, na osnovi rezultatov laboratorijskih preiskav, UZ pregleda in izvida scintigrafije, odločil o nadaljnjih ukrepih. Najpogosteje vam predpišemo medikamentozno terapijo.

Včasih je za natančnejšo opredelitev vozličev v žlezi ščitnici potrebno narediti tanko igelno aspiracijsko biopsijo vozliča, ko pod kontrolo ultrazvoka z injekcijsko iglo posesamo celice iz vozliča in jih pošljemo na pregled pod mikroskopom. Priporočamo, da po punkciji v ambulanti počakate še najmanj 20 minut in se na dan punkcije izogibate večjim fizičnim naporom.

Napotitev na zdravljenje drugam

Pri trdovratni hiperfunkciji ščitnice, ki se ne umiri po pol leta medikamentoznega zdravljenja ali se pogosto ponavlja ter pri prekomerni produkciji ščitničnega hormona v ščitničnem vozliču (toksični adenom), se zdravnik lahko odloči za zdravljenje z radioaktivnim jodom (J 131). Terapijo v obliki kapsule, ki jo popijete na tešče, boste prejeli na Oddelku za nuklearno medicino UKC Maribor.

Prejeli boste pisna navodila za bolnike, ki ji morate, zaradi varstva pred sevanjem, upoštevati v dnevih po aplikaciji J131. Končni terapevtski učinek takšne terapije se pokaže v šestih mesecih. Običajno je kasneje potrebna nenevarna nadomestna terapija s ščitničnim hormonom.

Pri veliki golši, ki povzroča težave z dihanjem, požiranjem (kompresijske težave) kot tudi ob istih indikacijah kot za terapijo z J131, vas zdravnik lahko napoti na operativno zdravljenje k torakalnemu kirurgu. Tudi po kirurškem posegu je običajno potrebna nadomestna terapija s ščitničnim hormonom.

Ob koncu pregleda boste prejeli ambulantni karton, na katerem bo naveden datum kontrole ali priporočilo za kontrolo po daljšem časovnem obdobju.

Prosimo vas, da pred prvim pregledom v ambulanti za bolezni ščitnice izpolnite vprašalnik in ga prinesete s seboj na vašo obravnavo.

Naročanje

Ponujamo vam različne možnosti naročanja. Izberite želeni način.

Preberite več
Čakalne dobe

Preverite podatke o čakalnih dobah tireološke ambulante.

Preberite več

NAROČANJE

Ponujamo vam različne možnosti naročanja. Izberite želeni način.

PREBERITE VEČ

ČAKALNE DOBE

Preverite podatke o čakalnih dobah tireološke ambulante.

PREBERITE VEČ