Vsak dan:

08:00 - 20:00

02 23 53 552, 02 23 53 553

mr@mdt.si

02 23 53 555

scitnica@mdt.si

Lavričeva ul. 1

2000 Maribor

Naročite se

Za samoplačniške preglede vas vljudno prosimo, da se naročite preko e-pošte, telefonsko ali osebno.
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Pred MR preiskavo je potrebno izpolniti splošni vprašalnik za MR, v primeru, da boste opravili MR dojk, pa tudi vprašalnik za MR dojk. Prenesete in natisnete ju lahko tukaj.
Za pospešitev obravnave vas prosimo, da ustrezen izpolnjen vprašalnik prinesete s seboj.
Splošni vprašalnik za MR Vprašalnik za MR dojk
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Paciente, ki prvič prihajate na pregled ščitnice, prosimo, da izpolnite vprašalnik pred prvim pregledom. Vprašalnik pred prvim pregledom
 

Rentgensko slikanje RTG

MDT&T d.o.o.  >  Rentgensko slikanje RTG
Kaj je rentgensko slikanje (RTG)?

RTG je temeljna radiološka preiskava za odkrivanje bolezni ali poškodb kosti. Pri tem se uporabijo nizke doze ionizirajočega (rentgenskega) sevanja. Slika določenega dela telesa nastane na podlagi oslabitve rentgenskih žarkov pri prehodu skozi različna tkiva telesa. Običajno se izvede v dveh med seboj pravokotnih projekcijah. V določenih primerih pridejo v poštev tudi nekatere specifične projekcije ali funkcionalno slikanje.

Preiskava je primerna za prikaz kosti, medtem ko so mehka tkiva (mišice, tetive, znotrajsklepne strukture) slabo pregledna.

Ali je potrebna priprava pacienta na preiskavo?

Za RTG preiskavo posebna priprava ni potrebna.

Če ste noseči ali obstaja verjetnost za to stanje, morate nujno obvestiti osebje, saj je v tem primeru treba ovrednotiti smiselnost preiskave glede na možen škodljiv učinek rentgenskih žarkov na plod.

Priporočamo, da pred obravnavo odstranite morebitne kovinske predmete (nakit, očala, “piercing”, …) v predelu slikanega področja. V času pregleda v tem delu slecite tudi obleko.

Kratek opis poteka preiskave

Preiskovanec se uleže na rentgensko mizo. Radiološki inženir ga ustrezno namesti glede na mesto slikanja. Po potrebi tudi podloži pregledovani del telesa, da je čimbolj fiksiran. Za najboljšo kakovost slike je namreč pomembno, da se med postopkom ne premika. Sledi nastavitev rentgenske cevi nad preiskovanim mestom in slikanje.

Preiskava traja okoli 5 – 10 minut.

RTG slikanje je neboleče.

Posebna OPOZORILA

Če ste noseči ali obstaja verjetnost za to stanje, morate nujno obvestiti osebje, saj je v tem primeru treba ovrednotiti smiselnost preiskave glede na možen škodljiv učinek rentgenskih žarkov na plod.

Naročanje

Ponujamo vam različne možnosti naročanja. Izberite želeni način naročanja.

Več
Čakalne dobe

Preverite podatke o čakalnih dobah za rentgensko slikanje.

Več

POTREBUJETE POMOČ?

Get helpful information on what’s important to you when choosing your kids pediatrician.

    What is 8 + 1 ?