Vsak dan:

08:00 - 20:00

02 23 53 552, 02 23 53 553

mr@mdt.si

02 23 53 555

scitnica@mdt.si

Lavričeva ul. 1

2000 Maribor

Naročite se

Za samoplačniške preglede vas vljudno prosimo, da se naročite preko e-pošte, telefonsko ali osebno.
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Pred MR preiskavo je potrebno izpolniti splošni vprašalnik za MR, v primeru, da boste opravili MR dojk, pa tudi vprašalnik za MR dojk. Prenesete in natisnete ju lahko tukaj.
Za pospešitev obravnave vas prosimo, da ustrezen izpolnjen vprašalnik prinesete s seboj.
Splošni vprašalnik za MR Vprašalnik za MR dojk
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Paciente, ki prvič prihajate na pregled ščitnice, prosimo, da izpolnite vprašalnik pred prvim pregledom. Vprašalnik pred prvim pregledom
 

Magnetnoresonančna tomografija MR

MDT&T d.o.o.  >  Magnetnoresonančna tomografija MR
Kaj je MR?

MR je diagnostična preiskava, pri kateri v magnetnem polju s sunki radijskih valov vzpodbudimo oddajanje šibkih radijskih signalov iz različnih tkiv telesa, ki jih zaznavajo občutljive antene (tuljave). Te signale računalnik obdela in jih spremeni v slike. Med pregledom z MR ni rentgenskega (ionizirajočega) sevanja. Do danes niso poznani škodljivi vplivi preiskave.

Ali je potrebna priprava pacienta na preiskavo?

Za obravnavo z MR veljajo splošni napotki, ki jih mora poznati vsak preiskovanec, preden jo opravi. MR določenih organov zahtevajo še dodatno specifično pripravo na preiskavo (opisano pri vrsti MR preiskav).

Magnetno polje naprave za MR je močno in stalno aktivno! Določeni kovinski vsadki, naprave ali predmeti so zato v bližini aparature za MR za vas lahko tudi smrtno nevarni. V kolikor imate srčni spodbujevalnik, kovinske tujke in druge vsadke, morate pridobiti certifikat ali mnenje lečečega zdravnika glede združljivosti vsadka ali naprave z MR preiskavo.

Pred vstopom v preiskovalni prostor morate odstraniti VSE odstranljive kovinske predmete, tudi slušni aparat, umetno zobovje, ključe, mobilne telefone in druge elektronske naprave, očala, lasnice, pokrivala, nakit, “piercing”, ure, pas, varnostne zaponke, pisarniške sponke, bančne in kreditne kartice, parkirne listke z magnetnim zapisom, kovance, pisala, žepne nože, ščipalce za nohte, vžigalnike, oblačila s kovinskimi sponkami, pritiskači ali zadrgami in druge.
Oblecite oblačila brez kovinskih gumbov ter sponk.

Kratek opis poteka preiskave?

Med postopkom ležite v odprtini MR aparata, ki ima obliko tunela. Pri nekaterih ljudeh se zaradi tega lahko pojavi občutek utesnjenosti.
V intervalih bo slišen glasen ropot. Za blažitev hrupa boste dobili slušalke ali ušesne čepke.
Pomembno je, da ste med izvedbo preiskave povsem pri miru, saj lahko že najmanjši gibi pregledovanega dela telesa pomembno zmanjšajo njeno diagnostično vrednost. Če zaradi bolečin težko mirno ležite na hrbtu, lahko pred postopkom vzamete protibolečinsko sredstvo.
V določenih primerih aplikacija kontrastnega sredstva pomembno izboljša povednost preiskave. Po navodilu radiologa ga bolnik prejme v obliki intravenske injekcije, le pri MR artrografiji se kontrastno sredstvo vbrizga v pregledovani sklep.

Obravnava traja od 15 minut do ene ure, odvisno od pregledovanega telesa in morebitne uporabe kontrastnega sredstva.

Za bolnike je pregled z MR neboleč.

Ali so v zvezi s kontrastnim sredstvom možni zapleti?

Ob vbrizganju kontrastnega sredstva lahko imate občutek hladu na mestu injiciranja, kar je pričakovano in ne predstavlja zapleta.

Na področju vboda je možen pojav manjše podplutbe.

V zelo redkih primerih se lahko razvije alergijska reakcija na kontrastno sredstvo, ki je najbolj verjetna v prve pol ure. Kaže se kot pojav slabosti, srbeža, izpuščaja, nihanja arterijskega tlaka. Na te znake nas TAKOJ OPOZORITE! 

Težki alergijski zapleti, kot so dušenje, krči, padec arterijskega tlaka in motnje srčnega ritma, so zelo redki. Verjetnost, da bi se pojavili, je 1 : 10000. Tveganje je v primerjavi s koristnostjo preiskave zanemarljivo.

Pri težki ledvični okvari lahko pride do odlaganja kontrastnega sredstva v ostala tkiva telesa in posledičnih škodljivih učinkov. V primeru, da imate ledvično okvaro, nas opozorite pred aplikacijo kontrastnega sredstva!

POSEBNA OPOZORILA

Zelo pomembno je, da nas pred obravnavo opozorite na morebitna stanja, ki lahko vplivajo na potek same preiskave, in sicer na:

  • znano alergijo na kontrastno sredstvo ali predhodno hudo alergijsko reakcijo,
  • strah pred zaprtim prostorom (klavstrofobijo),
  • ledvično bolezen,
  • nosečnost.

Če imate v zvezi s tem kakršenkoli dvom ali vprašanje, se posvetujte z našim osebjem, PREDEN VSTOPITE v preiskovalni prostor!

Pohitrite postopek obravnave. Pred obiskom ambulante izpolnite vprašalnik, ki vam je na voljo tukaj.

Vrste preiskav

Na področju MR ponujamo širok izbor različnih preiskav. Preverite.

Več
Naročanje

Ponujamo vam različne možnosti naročanja. Izberite želeni način naročanja.

Več
Čakalne dobe

Preverite podatke o čakalnih dobah za magnetno resonanco.

Več

POTREBUJETE POMOČ?

Imate dodatna vprašanja glede naročanja ali preiskav? Izpolnite spodnji obrazec in kmalu se vam bomo oglasili!

    What is 5 + 7 ?