Vsak dan:

08:00 - 20:00

02 23 53 552, 02 23 53 553

mr@mdt.si

02 23 53 555

scitnica@mdt.si

Lavričeva ul. 1

2000 Maribor

Naročite se

Za samoplačniške preglede vas vljudno prosimo, da se naročite preko e-pošte, telefonsko ali osebno.
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Pred MR preiskavo je potrebno izpolniti splošni vprašalnik za MR, v primeru, da boste opravili MR dojk, pa tudi vprašalnik za MR dojk. Prenesete in natisnete ju lahko tukaj.
Za pospešitev obravnave vas prosimo, da ustrezen izpolnjen vprašalnik prinesete s seboj.
Splošni vprašalnik za MR Vprašalnik za MR dojk
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Paciente, ki prvič prihajate na pregled ščitnice, prosimo, da izpolnite vprašalnik pred prvim pregledom. Vprašalnik pred prvim pregledom
 

MR ARTROGRAFIJA

MDT&T d.o.o.  >  MR ARTROGRAFIJA

MR artrografija je preiskava, pri kateri se vbrizga kontrastno sredstvo v pregledovani sklep. Na ta način se izboljša kontrastnost med sklepno tekočino in znotrajsklepnimi strukturami. Poveča se tudi prostornina tekočine v sklepu, kar dodatno razpre majhne poškodbe znotrajsklepnih struktur.

MR artrografija je najbolj občutljiva preiskava za poškodbe struktur v sklepu (labruma, tetiv rotatorne manšete, hrustanca).

Za MR artrografijo sklepov ni potrebna posebna priprava, veljajo le splošna navodila za pregled z MR.

MR artrografija poteka v dveh fazah.
Prva faza se izvede v ambulanti za ultrazvok. Zdravnik vas bo namestil v ustrezen položaj na preiskovalni mizi in očistil področje predvidene punkcije z dezinfekcijskim sredstvom ter ga sterilno prekril. Pod nadzorom ultrazvoka bo nato s tanko iglo punktiral preiskovani sklep in vanj vbrizgal kontrastno sredstvo. Bolečina posega je primerljiva z bolečino pri odvzemu venske krvi. Prva faza traja okoli 5 – 10 minut.
V drugi fazi se izvede slikanje v MR aparatu in je za pacienta enaka kot običajna MR preiskava. Radiološki inženir vas bo postavil v primerno lego na preiskovalni mizi ter namestil tuljavo glede na pregledovani del telesa. Dal vam bo tudi slušalke za zaščito sluha, saj so med preiskavo slišni glasni zvoki. Nato vas bo za čas pregleda zapeljal v MR aparat. V roko boste dobili tudi zvonček, s katerim lahko pozvonite v primeru kakršnihkoli težav med postopkom, in na ta način kontaktirate radiološkega inženirja, ki ga izvaja.

Posebej pomembno je, da med samo preiskavo popolnoma mirujete, saj premiki poslabšajo kvaliteto slik!

Izvedba druge faze traja okoli 15 – 30 minut.

Pri MR artrografiji se v pregledovani sklep vbrizga raztopina, v kateri je gadolinijevo kontrastno sredstvo 1000 x razredčeno v fiziološki raztopini.

Na mestu punkcije lahko nastane manjša modrica.
Po preiskavi je možen pojav blage bolečine ali občutka nelagodja, ki pa praviloma nista izrazitejša in izzvenita v največ nekaj dneh.
Alergična reakcija je zelo redka, saj se pri MR artrografijah uporabljajo izjemno nizke koncentracije kontrastnega sredstva.
Do okužbe sklepa prav tako pride zelo redko; nastane v manj kot 1 : 10.000 primerov.

V primeru hujših ali nepredvidenih težav nas takoj obvestite!