Vsak dan:

08:00 - 20:00

02 23 53 552, 02 23 53 553

mr@mdt.si

02 23 53 555

scitnica@mdt.si

Lavričeva ul. 1

2000 Maribor

Naročite se

Za samoplačniške preglede vas vljudno prosimo, da se naročite preko e-pošte, telefonsko ali osebno.
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Pred MR preiskavo je potrebno izpolniti splošni vprašalnik za MR, v primeru, da boste opravili MR dojk, pa tudi vprašalnik za MR dojk. Prenesete in natisnete ju lahko tukaj.
Za pospešitev obravnave vas prosimo, da ustrezen izpolnjen vprašalnik prinesete s seboj.
Splošni vprašalnik za MR Vprašalnik za MR dojk
Vaše naročilo je bilo oddano. V kratkem se vam bomo oglasili!
POZOR! Paciente, ki prvič prihajate na pregled ščitnice, prosimo, da izpolnite vprašalnik pred prvim pregledom. Vprašalnik pred prvim pregledom
 

ULTRAZVOČNO VODENA IZPRAZNITEV GANGLIONSKE CISTE

MDT&T d.o.o.  >  ULTRAZVOČNO VODENA IZPRAZNITEV GANGLIONSKE CISTE

Ganglionska cista je z viskozno tekočino napolnjena sprememba. Praviloma je preko tankega vratu povezana s sklepom ali tetivno ovojnico, zato najpogosteje tudi leži ob sklepih ali tetivah. Značilno mesto predstavlja zapestje, nekoliko redkeje nastane ob kolenu in gležnju. Lahko povzroča bolečino, ki se stopnjuje ob gibanju, manj pogosto se kaže kot neboleča zatrdlina. Sprememba ni nevarna, se pa lahko ponavlja.
Indikacije za zdravljenje ganglionske ciste so bolečina, funkcionalne motnje, znaki pritiska živčnih struktur in estetski vzrok.

Zdravnik najprej mesto punkcije dezinficira in sterilno prekrije. Z iglo nato UZ vodeno punktira ganglionsko cisto in jo izprazni. V primeru zelo viskozne vsebine ciste je lahko potrebno tudi izpiranje, včasih pa se ciste tudi ne da v celoti izprazniti. Sledi aplikacija kortikosteroida v ostanek ciste.

Poseg se izvaja v lokalni anesteziji.

Skupaj s pripravo traja 10 – 20 minut in je le minimalno boleč.

Verjetnost zapletov je zelo majhna.

Lahko pride do okužbe ali majhne krvavitve v predelu rane.

Pri diabetikih lahko aplikacija kortikosteroida povzroči nihanje krvnega sladkorja do nekaj dni po obravnavi. Zaradi tega svetujemo bolj pogosto merjenje vrednosti sladkorja.

V kolikor nastanejo večja oteklina, rdečina kože in bolečina ali se pojavijo sistemski znaki okužbe (na primer povišana telesna temperatura), je potrebna čimprejšnja zdravniška obravnava.

Posebna OPOZORILA!

Če imate težave s strjevanjem krvi, sladkorno bolezen ali kakršno koli okužbo, nas morate pred obravnavo na to obvezno opozoriti.